Uw betrouwbare partner in Telecom Infra

Glasvezel

Netwerken met de snelheid van het licht, ofwel Glasvezel netwerken zijn op steeds meer plaatsen in Nederland de standaard. Omdat Jos van den Akker staat voor kwaliteit, service, vakmanschap en betrouwbaarheid worden wij vaak betrokken bij de aanleg en onderhoud van FttH (Fibre to the Home) projecten

Doormeten

Een glasvezelnetwerk aanleggen is nauwkeurig werk. Slechte lassen, een te kleine buigradius en signaalverlies kunnen zorgen voor slechte prestaties van een netwerk. Daarom kan Jos van den Akker iedere glasvezel afzonderlijk doormeten. Dit gebeurt met de OTDR-methode (Optical Time Domain Reflectometer). Bij een eventuele storing kan de plaats tot op enkele centimeters nauwkeurig bepaald worden. Ook wanneer de fout zich tientallen kilometers ver in de kabel bevindt.

 

In een meetrapportage leggen we de resultaten van de metingen vast. Zo’n rapportage kan bijvoorbeeld de volgende gegevens bevatten:

•    Optische lengte van de vezel
•    Optische lengte tussen de lassen
•    Demping van de vezel (inclusief lassen en connectoren)
•    Gemiddelde demping per km
•    Demping van iedere las
•    Demping van iedere connectorovergang
•    Locatie van de lassen
•    Locatie van de eindpunten van de glasvezel

Dankzij de expertise van onze gekwalificeerde medewerkers zijn wij in staat om kwalitatief hoogwaardige netwerken op te leveren.

kabellassen, laat het gerust aan ons over

Het lassen van een glasvezel is een nauwkeurig werk, en vereist specialisatie. Bij het maken van een glasvezelader wordt deze omgeven door een kunststof laag (primaire coating). Hierna wordt een losse kunststof omhulling aangebracht, waarna er tussen de omhulling en de primaire laag een siliconenvloeistof gespoten wordt om de kabel soepel en buigzaam te maken. 

Om dit alles heen komt nog een elastische kunststof mantel. Als je nu twee uiteinden aan elkaar wilt lassen, moet je alle mantels en de siliconenvloeistof bij de uiteinden verwijderen. De primaire coating is alleen te verwijderen met methylchloride (CH3CI). Door de kabel onder te dompelen in deze vloeistof lost de coating op. Vervolgens moet je de uiteinden van de kern loodrecht afknippen. Er wordt d.m.v. een diamant een sneetje in het oppervlak gemaakt en hierna afgebroken. Dit wordt gedaan doormiddel van een breektang. We moeten goed opletten dat de kabel goed schoon blijft.

Hierna wordt de kabel in een lasapparaat geklemd. De kabels worden vervolgens met de hand zo goed mogelijk tegenover elkaar gezet. Door licht door de kabel te laten gaan kun je heel nauwkeurig meten of de kabels goed tegenover elkaar staan. Het fijne uitrichten gebeurt automatisch . Vervolgens wordt de kabel automatische gelast door het lasapparaat. De vezels worden iets uit elkaar getrokken en daarna met een hoogfrequentvlamboog warm gemaakt. Het glas wordt nu week en wordt vervolgens tegen elkaar aangedrukt. De vlamboog blust nu langzaam uit zodat er niet een te snelle afkoeling kan ontstaan. Tenslotte wordt de las op demping gecontroleerd, deze dient minder zijn dan 0,2dB. Als de demping te hoog is moet de hele cyclus herhaalt worden. Bij een goede las, kun je onder een microscoop niets meer van de oorspronkelijke breuk zien.

Copyright © 2016. All Rights Reserved.